CCI completes The Beloit Club

A Beautiful Facility to be Enjoyed for Decades

“Build it and they will come.” This line from a classic baseball movie fits the new Beloit Club facility, pool and golf course well.

When the existing 100-year-old Country Club of Beloit ran into financial difficulties, Diane Hendricks, owner of Hendricks Commercial Properties (among other businesses), bought it last summer. “Let’s make it a showplace,” she said. “We will put something into it that will make people want to come.”

And she significantly bypassed her goal. The impressive, family-friendly new club opened officially June first for the Stateline Boys and Girls Club golf event/playday. The extensive project took only seven months, thanks to an incredible amount of teamwork and coordination led by Corporate Contractors Inc. (CCI).

Quite the project

Before the classic new 23,000-sqft. clubhouse, swimming pools, pool house, comfort station, cart barn, maintenance building, parking lot, and golf course improvements could be done, several existing structures and the old swimming pool had to be demolished. Property improvements included a new grand entrance and circular drive, raising the clubhouse more than 3 ft. from the existing grades, removing more than 400 trees from the golf course and property, improving sand traps/bunkers and adding several hazards on the course. Some of this work was in progress while golfers used the course and scheduled club events took place within the old clubhouse that sat adjacent to the new structure. The old clubhouse remained open to serve its members for as long as it had commitments and then was meticulously raised since it stood within feet of the new building.

The new three-story, Irish-inspired, clubhouse includes handicap-accessible parking directly in front of the building, a first floor pub that replicates a 100-year-old club with period-style plaster finish, a pro shop, stylish locker rooms, private sitting and dining areas, a state-of-the-art kitchen and an upper level banquet room and bar with views of both the golf course to the east and the Rock River to the west. A sizeable deck and 6’ outdoor fire pit were added for guests to enjoy. Within the stunning grand entrance, a beautiful wood stairwell was built in place. The complex is finished with stone, historic brick, cedar siding and alder millwork throughout. “The stone masonry and carpentry provide construction details that make it a work of art,” Kevin Day, project manager, says. “Our team leadership even trained tradesmen to provide special detailing and direction to ensure craftsmanship.”

“The aggressive schedule, multiple phases of completions at the same time around the property and so many tradesmen working simultaneously in tight conditions during the winter absolutely made this project a challenge,” Day admits. “Sometimes the designs were completed just hours before construction.” The efforts were well worth it. He concludes, “The project team set goals to design and build a club facility to be one of the best in Wisconsin. We believe the property and structures stand alone when compared to similar clubs.